DIY: ZELF RECLAME MAKEN

DIY: ZELF RECLAME MAKEN

Vind jij het leuk om zelf een video of reclamefilmpje te maken? Dan hebben wij een tip voor je! Stop motion video’s zijn erg gemakkelijk te maken. En je kunt er allerlei leuke dingen mee doen. Aan de hand van deze tutorial leggen wij je uit hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan. Hier een voorbeeld…

Via de app Stop Motion Studio kan zowel jong als oud zelf aan de slag met het maken van een stop motion video en/of animatie. Foto’s maken kan gewoon met een mobiele telefoon. De app Stop Motion Studio is verkrijgbaar in de App Store en de Google Play Store. De app is gratis, al kan je er wel voor kiezen om een klein bedrag te betalen voor toegang tot meerdere functies. Maar dit is zeker geen must. Wij willen op deze manier mensen helpen en inspireren om een eigen reclameboodschap te maken. Of gewoon een leuke video. Op een makkelijke en laagdrempelige manier.

Je denkt misschien: “Allemaal leuk en aardig… maar wat is stop motion?” Stop motion is een animatietechniek om met individueel gefotografeerde frames een object te laten bewegen. Het object wordt in kleine stappen verplaatst en hiervan wordt steeds een nieuwe foto gemaakt. Wanneer je deze foto’s uiteindelijk allemaal achter elkaar laat afspelen, lijkt het alsof het object beweegt. Klaar om te beginnen met het maken van je eerste stop motion video?

Een stop motion maken met de app Stop Motion Studio

De informatie (incl. afbeeldingen) hieronder hebben wij van de volgende website: Stop Motion Studio.

 1. Ga naar het beginmenu en klik op het symbool voor het toevoegen van een nieuw project (‘New Movie’) +.
 2. Klik rechtsboven op het camerasymbool 📷 om te kunnen starten met het maken van foto’s.
 3. Tik op de rode opnameknop om een beeld vast te leggen.

 

Stel je camera in

Het is nu tijd om een plaats te bepalen voor het fotograferen. Controleer hierbij of het hele frame zichtbaar is. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je telefoon goed wordt neergezet en niet beweegt bij het maken van iedere foto. Dit voorkomt dat het eindresultaat continuïteit mist. Dat zou toch zonde zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat hoe meer foto’s je maakt, hoe vloeiender het object uiteindelijk beweegt in de video. 

Animeren

Wanneer je je telefoon goed hebt neergezet, kun je beginnen met het maken van de foto’s. Verplaats je object beetje bij beetje. Zet iedere keer kleine stapjes en maak hiervan steeds een nieuwe foto. 

De intervaltimer

Je kan er ook voor kiezen om automatisch foto’s te laten maken met een bepaald interval dat je zelf kunt instellen. Dit is mogelijk met de ingebouwde timer in de app Stop Motion Studio. Zo hoef je niet iedere keer je telefoon aan te raken en voorkom je dat je toch per ongelijk beweegt.

 1. Wanneer je een foto aan het maken bent, tik je op de timerknop ⏲️ om het tijdsinterval in te stellen.
 2. Om het interval aan te passen, schuif je onderaan met de balk.
 3. Klik op ‘Gereed’ (‘Done’) om de timerbediening te sluiten.
 4. Klik op de rode opnameknop om het vastleggen aan de hand van de timer te starten. Klik nogmaals op de rode opnameknop om de timer te pauzeren.
 5. Als je de timer wilt uitschakelen, klik je op de timerknop ⏲️ en verplaats je de schuifregelaar helemaal naar links (‘Off’).

De video-editor

Wanneer je alle foto’s hebt gemaakt, is het tijd om er een video van te maken. Onderaan zie je een tijdlijn waarin je alle foto’s ziet staan die je hebt gemaakt, in chronologische volgorde. Handig, toch?

 

Pas de snelheid van je video aan

Je kunt de snelheid (frames per seconde – FPS) van je video aanpassen bij de projectinstellingen. Zoals eerder gezegd: houd hierbij rekening met het feit dat hoe meer foto’s je maakt, hoe vloeiender de video zal zijn. Om even een beeld te schetsen: een ‘gewone’ film op tv bevat ongeveer 25 frames per seconde. Tip: begin met 6 frames per seconde. Ziet je video er toch een beetje onstabiel uit? Gebruik dan 12 of meer frames per seconde. Het kost je misschien iets meer werk, maar het zorgt wel voor een vloeiendere animatie.

 1. Klik in de video-editor op de knop ‘Projectinstellingen’ ⚙️.
 2. Klik op de timer ⏲️ om de framesnelheid aan te passen.
 3. Sleep de schuifregelaar naar links om de video te vertragen of naar rechts op de video te versnellen.
 4. Klik op ‘Gereed’ (‘Done’) om de projectinstellingen te sluiten.

Tip: als een bepaalde scène geen beweging bevat, kun je de pauzefunctie gebruiken om een frame een aangepaste tijd vast te houden.

 

De frame-by-frame editor

In de frame-by-frame editor zie je alle foto’s die je hebt gemaakt, in chronologische volgorde. Elk frame (foto) zie je onderaan in een soort tijdlijn. Je kunt rond scrollen om alle afbeeldingen die je hebt gemaakte te bekijken. Als je op één van de frames klikt, kun je het frame bewerken, kopiëren, plakken of verwijderen.

 

Deel je video met vrienden

Wanneer je meesterwerk helemaal klaar is, is het tijd om het met de wereld (of je vrienden) te delen. Laat maar eens zien wat je kan! Je kan je video direct uploaden naar bijvoorbeeld YouTube en Facebook. Daarnaast kan je je video ook opslaan in je videobibliotheek (via de app ‘Foto’s’ op je telefoon). Dan kun je ‘m daarna altijd nog doorsturen naar je vrienden.

Wij zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw creatie(s)… Deel jouw video daarom op social media via de hashtag #StopMotionNT.

LAATSTE BLOG POST

LEKKERDER COMMUNICEREN VANUIT HUIS. We kennen het ondertussen (bijna) allemaal: de ene Teams vergadering na de andere om goed inLEES MEER

CUSTOMER WHAT? Vanmorgen kreeg ik van een opdrachtgever het compliment dat we het customer intimacy zo fijn geïntegreerd hebben inLEES MEER

CONTACT

Ook kennis maken met onze beproefde manier om jouw klant trek te laten krijgen in jouw dienst, product of initiatief?
We helpen je je ambitie waarmaken. Zeker weten. Gewoon even contact op nemen met

Mark-Jan+31634038217

 

CHASSÉSINGEL 4
4811 HA BREDA
+31 (0)76 52 11 888
MAIL@NOTOMATO.COM